Tuesday, August 17, 2010

Siapa Salleh Gregor Samsa? Jawapannya...


Beliau mencipta nama dengan hanya menulis status di Muka Buku iaitu:
Kepada yang berpuasa;


Fuck you off!

Siapakah sang misteri Salleh Gregor Samsa ini?!..Sila teruskan membaca OK.Nama sebenar adalah Sallehuddin. 

Memang Masjidil haram ke Jeddah si Salleh Gregor Samsa ni. Free thinker kot. Ini la budak-budak zaman sekarang yang kurang kasih sayang serta didikan agama. Tidak puasa bangga..Warnakan rambut bangga..tindik sana-sini bangga..Bawa motor laju-laju bangga..Segala jenis perkara yang ditegah bangga kalau buat.

Umur Sallehuddin sekarang 25 tahun. Berdasarkan ejen risikan aku, beliau adalah anak yatim piatu.

Aku rasa kalau aku dapat hadiah Sniper macam dalam Counter Strike, aku head-shot kan aje Salleh Gregor Samsa ni. Kat bawah ni aku ada letak kengkawan si Salleh Gregor Samsa ni. Yang aku tahu Salleh Gregor Samsa ni ada hobi main basikal. Siap nak buat agama tu aku tak bleh blah

Apa la yang Salleh Gregor Samsa dapat menghina kesucian bulan Ramadhan Al-Mubarak ni.Nanti ada modal lebih sikit beli motor pulak, ye tak Salleh Gregor Samsa.


Sebelum nak kutuk atau maki atau yang sewaktu dengan nya, adalah lebih baik kita doakan Sallehuddin ni kembali ke pangkal jalan lebih-lebih lagi di bulan puasa ni.

Adakah gambar di bawah menunjukkan ini Sallehuddin yang aku maksudkan?

Gregor Samsa adalah seorang watak dalam novel The Metamorphosis. Salleh Gregor Samsa aku tidak pasti kaitannya dengan si Gregor Samsa dalam novel tu. Mungkin cuba meniru watak Gregor Samsa dalam novel tu. Gregor Samsa juga adalah sebuah band. OK pening sekarang. Mana-mana la.

Semoga dibukakan hati Salleh Gregor Samsa atau nama sebenar beliau Sallehuddin ni untuk mendapat Nur. Amin.
p/s: aku dah malas nak layan komen yang lebihkan basikal..lebih penting dari penghinaan Rukun Islam ke-3.heh..lantak pi la.sekian..

23 comments:

Hazzy Ishak said...

macam ni punya orang pun ada ka.

Entry terbaru dari Hazzy,
The Expandables; hero-hero veteran yang tak kurang hebatnya.

Hazzy Ishak said...

kawan2 dia pun sama perangai. kalau dah tak percaya tuhan, kenapa pulak dia percaya hari kiamat.
bengong ke ape?

encik azuwan said...

orang bertindak tanpa berfikir mmg mcm tu.

mulut jahat said...

saudara,
bukan mcm nih caranya nk menegur org2 yg sebegini.
klu betol niat saudara tuh baik,kononnya nk menegur salleh then jumpa terus depan2.
kenapa harus guna ejen perisik bagai?
sejauh mana betulnya khabar yg disampaikn ejen perisik saudara tuh?
klu niat baik,cari sendiri dan tanya sendiri.
tak payah hentam org tuh kt blog.
apa yg saudara dapat?
dan saya rasa xperlu nk sabitkan siapa kwn2 dia.
kita yang kononya mengaku islam ni pun belum tentu segala amalan yg kita buat diredhai Allah.
ingat sikit
jangan main ikut orang,apa org nk tunjuk,kau pun nk ikut tunjuk kononya nnti xtau apa cerita@gossip terhangat,
tapinya kau tak tau apa2 pun.
tak payah nak BBB.
ok?

encik azuwan said...

mulut jahat,
thanks.tapi ade certain point aku boleh digest and certain point aku tak boleh digest.

kawan2 adalah antara faktor perangai kita.tak semua orang boleh tahan pengaruh kawan.ko tgk budak2 basikal tu.malam2 keluar rumah.ronda sana ronda sini.faedah ke tu?baek jadi rukun tetangga.

tapi aku cuba nak sampaikan maklumat.ini bukan gossip ke atau isu hangat or watever.dan ko pun sudah tentu tak tahu perangai aku jahat ke baik.belum tentu aku tegur mamat ni terus dia berubah.tengok je penulisan beliau dlm FB tu.ada faham?.so better aku ajak orang2(islam) kat luar sane supaya doakan buka kan hati dia.itu pun salah.

aku pun tak tahu amalan aku diterima atau tidak.yg pntg nawaitu.kalau ko rase niat aku ni salah.tu mslh ko.

aku hargai niat suci murni ko.thanks.

btw..kenapa tak boleh view profile ko?seolah-olah baling batu sembunyi tangan.nak aku elaborate?faham2 sendiri.

mulut jahat said...

kau kenal ke budak budak basikal tu, sampai mcm tu sekali kau judge mereka? ada faedah atau tidak, itu benda yg mereka minat, so sukahati diorg lah.

ada masalah ke kalau profile aku tak boleh view?

bet said...

"kawan2 adalah antara faktor perangai kita.tak semua orang boleh tahan pengaruh kawan.ko tgk budak2 basikal tu.malam2 keluar rumah.ronda sana ronda sini.faedah ke tu?baek jadi rukun tetangga."

salah ke ronda dengan basikal?manusia lain menggunakan kenderaan drp penggunaan minyak keluar meronda jgk.dunia ni berperang sbb minyak.lgpn apa slh berbasikal,sekurang2 dpt menjaga kesihatan.naik basikal ni tak perlukan ape2,xperlu minyak,xperlu lesen,xperlu roadtax.bukan ke PM ko suruh rakyat die berjimat cermat.ini mungkin slh 1 cara dorg.aku skt hati dgn tulisan ko psl budak basikal.ko ni ade internet gune untk ape,cari populariti?ko ni condamn org tanpa pk pnjg,buatla research skit.aku rse ko kutuk budak2 basikal ni sbb ko xmampu nak gne basikal,malu org2 sekeliling kutuk dgn penggunaan basikal.maaf kalau terkasar bahasa sebab aku suke naik basikal jugak.

Boik said...
This comment has been removed by the author.
Boik said...

Kenapa perlu dikaitkan dengan budak basikal yang lain? Adakah berbasikal menjadi satu kesalahan?

To HAZZY ISHAK jangan judge orang kalau kau tak pernah kenal secara rapat dgn org tu

Dogs said...

Dude,

Apa dosa orang berbasikal dengan kau sampai ko hukum diorang macam ni? Apa ,hanya kerana salleh semua orang berbasikal kau nayakan? Seorang blogger biasanya berfikiran terbuka,tidak narsis.

Walaupun aku tidak berbasikal,tapi kenyataan kau ni sedikit sebanyak mengtidak harmonikan kultur berbasikal di negara malaysia ni.ini ada transport alternatif pada transportasi yang sudah sedia ada,bukankah elok? kurang pencemaran alam,mengurangkan kesesakan jalan raya,alternatif bagi yang tidak berkemampuan,ingat,tidak semua orang bertuah dan berkemampuan seperti kau.jangan lah kau membuta tuli,

Kalau kau melayu tepu pasti kau ingat bait ni "Seekor kerbau membawa lumpur, habis semuanya terpalit".

salam berbolgger.

encik azuwan said...

saudara bet,boik,dogs.
lantak korang la nak konklusikan apa yang aku tulis pasal basikal.hak korang.tapi aku nak ingatkan aku tak hukum geng basikal ke,kongsi gelap basikal ke or tamadun basikal kat malaysia ni.kalau presiden basikal malaysia terasa,nnt aku usulkan surat mintak maaf melalui setiausaha beliau...kalau rajin.
sekian.

encik azuwan said...

owh.komen di atas juga untuk saudara mulut busuk.
suka hati dieorang eh?so suka hati aku jugak la macam tu.tiada masalah pun tidak boleh tgk profile ko.aku boleh tgk profile Raja Petra pun tak kisah.
sekian.

mulut jahat said...

sepertinya aku ingin tergelak dgn penulisan kau di blog dan jawapan2 kau di komen.
kasihan orang2 melayu seperti kau yang mengakui dirinya islam ni.
btw,tlg bayar mahal sikit dekat ejen perisik kau tuh ya.suruh dia buat kerja dgn betul bukannya just copy and paste dari blog2 yg memang gilakan gosip2 murahan.
jika betul salleh tu salah,itu urusan dia dgn Allah.biar Allah saja yng menghukumnya.kita manusia patut mendoakan yang baik dan bersyukur.
tapi jika begini cara kau menegur orang,kaitkan dgn kawan2 si salleh yg kau sendiri tak tahu kesahihannya,itu sudah menjadi fitnah.kau tahu kan hukum membuat fitnah?
dan aku tersangat2 lah pelik bila gamabar org yg sedang makan tuh pun dikaitkan dgn salleh.?
dan celah butir mana dikalangan budak2 basikal tu ada salleh?

manusia tu dibezakan dgn binatang dgn adanya akal.
jadi gunalah akal waras yg dah dikurniakan tu dgn sebaiknya sebelum bercakap@menulis agar terhindar dari membuat fitnah.
orang2 macam kau nilah sebenarnya yang lebih merosakkan bangsa dan agama kau sendiri.

Dogs said...

nak buat macam mana,blogger2 baru nak UP pun nak gila glamer,kalau orang kata salleh nak raih populariti,apa kurangnya pemilik blog ni? lagi jahanam,tumpang populariti orang lain.Orang tulis blog,dia pun nak tulis,takda bahan,copy and paste,pastuh tambah sikit sikit,sangat melodi dan melayu kampung.Ala2 minah2 gossip gitu.

Entahlah,pening aku ngan melayu tipikal ni,aku pun melayu,tapi ramai melayu nak sekolahkan melayu kerana tak cukup melayu,mentang2 bulan puasa melentingnya lebih,ntah masa puasa aje dia beramal,lepas puasa ntah hapa jadi,srupa "apa2 pun halal janji bukan babi" hahahaha..melayu byk macm ni sekang,arak minum,babi haram.disco pergi,orang hina islam melenting..sangat unik melayu malaysia! 1 malaysia!

sangat mantap melayu begini you allssss~!!

pada penulis blog ni,lantak kau lah kao nak tulis ape,tak kuasa aku nak layan dah..besepah blogger2 macam kau ni,dah macam sampah sarap.

encik azuwan said...

terima kasih atas komen membina kalian.

plain_jane said...

Lupakan la pasal basikal si salleh tu.. bukan tu point utama en azuwan sebab bukan basikal die yang wat komen kat fb tu. ape pun kenderaan yang dia tunggang yang nyata kenyataannya menghina umat Islam yang berpuasa tu suatu perbuatan yang melampau. kalau die dengan sesuka hati bagi Fuck Off kepada jutaan umat islam yang die xpernah kenal dengan rapat.. kenapa begitu defensive bila die dikritik?

Melayu itu bangsa. Bukan melayu sahaja yang menganut Islam.

Islam itu yang dipertahankan.

Semoga kita semua dikuatkan iman jika diuji sebegutu rupa.

Dogs said...

well spoken plain jane!

encik azuwan said...

ada jugak yg faham point aku.thanks plain_jane.

salleh gregor samsa said...

"kawan2 adalah antara faktor perangai kita"

Nampak sangat, kau ni orangnya tak beriman (kalau korang semua boleh senang-senang memurtadkan orang lain, aku pulak rasanya masih bebas untuk menidakkan iman kau jugak). Orang yang mudah goyang. Orang yang jenis akan melenting kalau nampak tanda cross di plastik pembungkus makanan.

Come on la, bro. Kita sebagai manusia, kena ada pendirian. Tak kisah dengan siapa kita berkawan, kita tetap ada kepala otak kita sendiri. Sebab tu, dalam kelompok kawan aku, masih lagi ada penganut-penganut ajaran Islam. In fact, kami selalu berbual. Tapi, bezanya kami dengan orang-orang jenis kau adalah, kami percaya pada pilihan.

Jadi, kami adalah manusia-manusia yang punya banyak idea yang berbeza. Kami punya pendapat yang berlainan dan kami bincangkan apa yang kami letakkan sebagai topik. sebagai contoh, agama.

Jadi, bila yang beragama bersuara, kami akan mendengar dan bila yang tidak percaya bersuara, yang beragama akan mendengar. Kemudian, kami akan bincangkannya. Kami akan fikirkannya.

Tapi, bukan tugas sesiapa untuk meletakkan konklusi bagi perbincangan tersebut. Kerana pada kami, tak perlu ada paksaan.

Tak guna kalau kau semua nak smash aku, dan orang-orang seperti aku ni kalau kau masih lagi, sama seperti aku- pendosa. Blog kau sendiri dah membuktikan yang kau pun turut sama membuat dosa dan lebih parah lagi, kau mempromosikan dosa. Kau ajak orang lain turut berdosa.

Jadi, apa yang kau cuba baiki? Cuba ubah? Watak yang timbul bernama Salleh Gregor Samsa?

Dan, apa yang kau perolehi? Pahala? Betul ke?

Dan apa pula hak korang semua untuk memurtadkan orang lain? Dan apa hak korang semua untuk menaburkan semua kata-kata yang tak perlu tu?

Nampak sangat yang korang semua ni sebenarnya bertuhankan populariti. Itu yang korang semua kejarkan.

Benar?

Kau google nama aku dan kau masuk ke dalam blog-blog yang banyak bersepah tu.

Jadi, siapa yang sebenarnya yang buat lagi banyak dosa? (kalau kau nak berborak pasal dosa dengan aku).

Bro, dalam dunia ni, ramai lagi pendosa. Cuma, kau je yang tak nak nampak benda tu. Kalau kau betul-betul nak hapuskan dosa, tengok keliling kau dulu. tengok ahli keluarga kau dulu. Semuanya dah complete ke? Semuanya konfirm masuk syurga ke?

Then, barulah boleh kau sibuk-sibuk dengan benda-benda macam ni.

Kalau kau tak pandai sangat nak pakai baju, tak payahlah nak ajar orang pakai baju.

Dan, kalau kau hanya bergantung pada google, maknanya kau sendiri tak tahu kebenarannya itu, kan?

Kau lebih percaya Google dari Tuhan?

p/s tak payah nak sangkut pautkan orang lain. Kalau ejen perisik kau tu tak mampu nak korek lagi, diam-diam je. Aku tengah mengaji agama di sebuah institusi agama. Dan rasanya lagi berbaloi aku layan scholar-scholar di sini dari aku melayan korang semua yang jelas bagi aku, lebih bodoh dari mana-mana hidupan yang ada di dalam dunia ini.

Sampaikan pada yang lain.

salleh gregor samsa said...

Dan terima kasih kepada moralis-moralis ironi lain yang turut mewarnai cahaya-cahaya kebodohan ini. Sesungguhnya banyak masa korang dah dihabiskan pada benda ni. Bukan ke lebih baik untuk kau lakukan sesuatu yang lebih bagus. Kalau kau kata hidup aku teruk, hidup korang pun sama juga.

Get a life, people!

Hidup ni, lebih luas dari apa yang terpampang di skrin dan di muka-muka blog sahaja.

plain_jane said...

salleh,

sy faham point semua manusia ada pendirian. sy juga punya sahabat yang berlainan agama. walhal saya dan sahabat muslim yang lain keluar lewat untuk outing kerana menunggu rakan kristian sy balik dari gereja. tiada masalah kerana itu pegangan dan kepercayaan yang dianuti. tiada masalah.

saya juga manusia biasa yang juga melakukan dosa. mana mungkin manusia itu tidak melakukan dosa walaupun sewarak mana manusia itu. cuma yang berbeza ialah bentuk dosa yang dilakukan.

saya mungkin biasa sahaja mengumpat dalam keadaan marah atau berbohong dalam keadaan ingin menyelamatkan diri tapi saya tidak memaki orang agama lain let alone menghina akidah orang lain.

kalaulah anda rasa islam sudah tidak relevan dengan diri anda yang mana bagi kami penganut islam beriman dengan Allah dan Rasul dan berpuasa di bulan Ramadhan... biarkanlah kami yang saudara anggap bodoh ini meneruskan kehidupan kami yang saudara anggap bodoh.

kalau saudara mahu pegangan saudara dihormati, hormatilah juga kami.

semoga kita semua sama-sama diberikan ketenangan.

we have a life, the way we choose.

encik azuwan said...

owh..abe salleh,thanks sebab luangkan masa di sini.blog-blog lain psl hang dah jenguk?tapi hang prefer komen kat sini.

all the best ye salleh.kem salam kat scholar-scholar di institusi agama skali.salam.

cmc3108 said...

alaaa dlm blog boleh le tulis mcm tu... rasa salleh samsa atau camca ni main2 je kot.... nak publisiti murah.... dia tak berani la nak bersemuka... tapi bln puasa ni.. tak takut ke... u tengok nanti dlm masa terdekat mesti ade orang meninggal nanti... maybe kwn u, adik beradik u.. sedara u.... masa tu u jangan lupa plak... skrg ni time nak bagi cash...... ingat tul2.. ye....