Wednesday, May 26, 2010

Kepada Salesman/women tidak beradab

Baru balik Tesco. Orang ramai namampus.

Lepas parking terus ada salesman cakap pasal immobilizer masa aku keluar kereta. Cakap nak beri kesedaran dan blah..blah pasal kecurian kereta. Sekali dia nak buat demonstrasi kat kuda puteh aku macam mana nak curi kuda puteh aku. Dia seluk bahagian atas tayar depan belah driver. Aku pulak macam blur-blur. Terus aku cakap "tak payah susah-susah, nak cepat ni".

Goyang jugak aku kot-kot kena pukau ke apa. Berputeh mata aku tengok kuda puteh aku lesap. Masa dalam Tesco tu singgah Cool Blog jumpa kak Masrina HR kilang aku..(ok ini takde kena mengena).

Sepanjang aku kat Pasir Gudang, salesman melayu yang aku jumpa semua kurang adab dan terdesak mahu dapatkan pelanggan. Pastu kalau approach pastu gagal(setelah bergelen air liur habis..kadang-kadang tak modal air liur pun), cuba provoke.Macam tadi, tiba-tiba ada saleswoman offer aku stiker suruh tampal kat bonet dan cermin depan. Aku pun pegang la stiker tu..dan..dan terus dia ajak duduk. Aku nak dah la nak cepat sebab takut ramai orang.

Terus aku cakap "takpe lah, nak cepat ni". Masa tu kebetulan bini aku tengah kepit aku. Masa nak beredar dari situ aku dengar suara sumbang salah seorang salesman kat situ. Lebih kurang camni la dia cakap.."Kena kepit dengan bini la". Ingat aku kena QC aka quality control queen control ke?!..heh..

dah la pelajar kelas bini aku jahanamkan kelas diaorang. Patahkan kerusi, koyakan jadual dan pendek kata menongkang pecahkan kelas setelah berjaya mengugut seorang pelajar untuk memberi kunci kelas. Lepas tu sekor-sekor tak nak mengaku dan salah seorang dari mereka anak orang sekilang dengan aku. Cuba korang bayangkan masa awal-awal dulu bukan main lagi mintak suruh cat kelas dan cantikkan. Yang pedajal kelas tu anak-anak bangsa aku. Bini aku cerita la punya luluh tengok keadaan kelas tu.

Dugaan...Nya...

5 comments:

laila sanuri said...

BIasa ar..sales man/woman cha alif nun ya nk tarik customer..mmg lembut je...lepas masuk..susah weh nk lepas...baik yg terang2 buruk laku..bole terus rejek / lari hehehe.
sean kat bini ko...blajar karate ar..

encik azuwan said...

kalau cha alif nun ade la smp provoke beb.

kalau belajar karate..mau kang kuda puteh aku tu jadi kuda belang.

encik azuwan said...

*xde

ainazliena said...

blum ada anak..bkepit ler laki binik smpai tsempit..dh ada anak main kejar2 plak dgn anak..ttinggal binik kt blkg..huahuahua..

encik azuwan said...

tau xpe...kne hargai masa berdua..haha..nnt dah bertiga susah lak.