Monday, September 27, 2010

PTPTN - Tukar Pinjaman (3%) kepada Pembiayaan Ujrah (1%)

Ini amat penting kepada mereka yang meminjam kepada PTPTN(baru nak panggil dengan betul) seperti aku. Mula-mula sila pergi daftar di SINI.


Aku pun tidak berapa pasti macam mana sistem penukaran kepada 1% ni. Kalau kita dah bayar lebih PTPTN bayar balik or what-so-ever. Kita tunggu la 01/11/2010 sebab aku tergolong dalam golongan itu. Tapi mak buyung aku tergolong pada golongan pertama tu. Nanti aku update pasal Ah Long yang nak taubat ni.

[updated 28092010 1130 hours]
Seperti mak buyung aku yang tergolong dalam 2008, selesai pendaftaran..Satu emel akan dihantar yang mengandungi pautan untuk kemaskini maklumat semasa anda seperti nama mak ayah serta majikan kita. Aku suspek PTPTipoo sedang mengorak langkah untuk merealisasikan impian mereka iaitu mewajibkan peminjam potong pinjaman PTPTipoo melalui gaji dan 1% hanya akan dinikmati segelintir yang 'bertuah'.

Jari tengah untuk PTPTipoo kalau aku tidak dapat 1% tu.

2 comments:

Mummy_nad said...

xtau la samada apa aku ckp ni btol ke x?? maksud aku fakta aku.. aku ckp mmgla btol..WTF..LOL!!
ok cenggini[org johor siot]..hahaha.. dulu..xla lame sgt.. awal tahun ari2..aku wat settlement PTPTU..aku call direct kat PTPTU untuk mintak settlement letter @ amount yg perlu aku byr... then aku pon tanye psl pertukaran caj perkhidmatan kepada 1%.. pada mulanya operator 2 ckp tahniah.. 1% caj perkhidmatan 2 hanya untuk org yg nak bayar lumsum... so aku dah hepi..tetibe pas2 dia tanye ade dpt surat lawyer x?? aku dah kantoi setahun xbyr..mmg la ade surat lawyer..pas2 aku ckpla ade.. so dia pon ckp..xjadi nak ckp tahniah sbb klu dah dpt surat lawyer xpat 1% utk caj perkhidmatan.. dan aku trusla membayar hutang PTPTU yg dikira dgn cara pinjaman + caj perkhidmatan 3% utk 10 tahun.. walaupon masa 2 aku lom abis study 10 tahun.. ko paham x? tipu muslihat PTPTU.. atau ko xpaham?? xpaham dah! lantak!
sorry aku komen panjang.. sbb komputer aku ni byk sgt dakwat..sj la aku bazir2 kat cni..daaaa....

encik azuwan said...

pergh,bleh dapat award komentar terpanjang 2010 ni...ko bayar lumpsum pun tak dapat diskaun.barua betul PTPTipoo ni.nak bayar lumpsum pn memang leceh.nak surat itu la.pengesahan la.die ckp ape yg tertera kat E-FES tu tidak tepat..bla..bla..