Monday, October 4, 2010

susah nak mampus nak beli rumah untuk orang swasta


Duit bukan segalanya tapi segalanya memerlukan duit. Segala merujuk kepada material-material yang boleh dilihat dengan mata kasar dan disentuh dengan tubuh badan. Memang betul-betul frustrated bila apa yang kita mahu adalah di luar jangkauan kita.

Aku cadang nak beli rumah tapi beli dengar penjelasan untuk orang swasta macam aku proses pembelian rumah, memang azab tapi tidak seazab masuk neraka. Untung orang gomen ni senang nak beli rumah, modal tidak macam orang swasta macam aku. Walaupun mak buyung aku adalah gomen tapi belum sah-apa-kejadah-aku-tidak-pasti jawatan.So tidak layak, rumah idaman tu kalau gomen just modal dalam 5k untuk permulaan. Kalau swasta macam aku 5-10 percent dari harga rumah wajib ada. Itu je cukup untuk KO kan aku.

So angan-angan je la, free..tak perlu modal or what-so-ever. Tak pun tunggu aku bersara, lepas tu duduk kampung aku abiskan KWSP aku. Itu pun kalau KWSP aku ada lebih lagi lepas tolak PTPTipoo. Jari tengah lagi untuk PTPTipoo.

Kesimpulannya, harga rokok 20 batang sekotak harga sudah jadi RM20. sekian.

6 comments:

shauqi said...

swasta mmg leceh soul. sbb tu aku x beli lg. nk tunggu abis byr keta dulu. downpayment kena 10%. kalo harga rumah 250000 kt kl ni paling kurang kena ade 20k nak downpayment. ade satu care lain nak byr rumah, kwsp akaun 2 bole kuarkan nak beli rumah. ko pakai je ain punye loan kerajaan sudah.

encik azuwan said...

masaelah nya belum sah jawatan bini aku tu so tak boleh apply loan gomen.hehe.tu psl melepas.mcm syial.haha.pasrah.rumah angan ku musnah.

laila sanuri said...

weh...aku ok jek beli umah..full loan ler.
kena ada cara kot.

encik azuwan said...

tgk harga rumah & etc.kesimpulannya.kalo duit tak ramai jgn beli rumah=p haha..

Sylarius said...

Hidup sekarang ini umpama mengamalkan peraturan rimba, siapa yang berkuasa, dialah raja. Rules of the jungle, survival of the fittest. Ouch!

Aku juga berada di strata yang bawah. Dapat makan untuk hidup pun sudah dianggap cukup bertuah.

encik azuwan said...

sylarius - aku setuju dgn ko.dlm tidak sedar kte hidup dlm peraturan rimba. asal ada 'kabel'..jalan.