Friday, June 4, 2010

Solat

Aku terjumpa pasal solat ni dalam laman MukaBuku. Saja nak share sempena hari Jumaat yang penuh barokah ni.
Menghadap Sutrah (Pembatas)

Dari Abu Hurairah radiallahuan, bahawasanya Rasulullah sallallahua'laihiwassalam bersabda:

"Apabila salah seorang dari kamu mengerjakan solat, hendaklah ia letakkan sesuatu dihadapannya. Jika ia tidak menemukan sesuatu hendaklah ia menancapkan tongkat. Jika ia tidak membaca tongkat hendaklah ia menarik garis kemudian apapun yang lewat dihadapannya tidak akan merosakkan solatnya". (HR Abu Dawud dan disahihkan oleh Ibnu Hibban, Ahmad dan Ibnul Madini"
Merapatkan saf

Dari Nu'man bin Basyir radiallahuan, ia berkata: "Aku mendengar Rasulullah sallallahua'laihiwasalam bersabda (maksudnya)

"Rapatkanlah saf-saf kalian, atau Allah akan membuat wajah-wajah kalian saling berselisih (berpecah belah)." (HR Muslim)
Angkat takbir setentang dengan bahu (seperti makmum) atau telinga (seperti imam di dalam gambar)

Dari Abdullah bin Umar radiallahuan bahawa Nabi sallallahua'laihiwassalam mengangkat kedua tangan beliau setentang bahu apabila membuka solat. (Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Dari Malik bin Al-Huwairits radiallahuan bahawa apabila Rasulullah bertakbir beliau mengangkat kedua tangan hingga setentang telinga beliau. (HR Muslim)
Sedekap. Tangan kanan di atas tulang hasta sebelah kiri (Cara 1) dan meletakkannya di atas dada.

Dari Sahal bin Sa'ad As-Sa'idi radiallahuan, ia berkata: "Kaum muslimin diperintahkan untuk meletakkan tangan kanan mereka di atas tulang hasta sebelah kiri mereka dalam solat.

Dari Waail bin Hujr radiallahuan, ia berkata: "Aku mengerjakan solat b ersama Rasulullah, beliau meletakkan tangan kanan di atas tangan kiri dan meletakkannya di atas dada" (HR Ibnu Khuzaimah di dalam sahihnya dan ia mensahihkannya)
Sedekap. Tangan kanan di atas tangan kiri dan meletakkannya di atas dada (Cara 2)

Dari Waails radiallahuan berkata: "Aku melihat Rasulullah sallallahua'laihiwassalam apabila berdiri dalam solat meletakkan tangan kanan beliau di atas tangan kiri beliau" (Hr Abu Daud dan An-Nasa'i)

Dari Waail bin Hujr radiallahuan, ia berkata: "Aku mengerjakan solat b ersama Rasulullah, beliau meletakkan tangan kanan di atas tangan kiri dan meletakkannya di atas dada" (HR Ibnu Khuzaimah di dalam sahihnya dan ia mensahihkannya)
Meratakan tulang belakang ketika rukuk

Dari Wabishah radiallahuan, dia berkata: "Aku pernah melihat Rasulullah sallallahua'laihiwassalam mengerjakan solat. Apabila rukuk beliau meratakan punggung beliau hingga kalaulah diletakkan air di atasnya, nescaya tidak akan tertumpah". (HR Ibnu Majah dan At-Tabraani dalam Al-Kabir dan Ash-Saghir)
Tangan diletakkan di lutut, jari jemari direnggangkan

Dari Abu Humeid radiallahuan ia bercerita tentang sifat solat Rasulullah sallallahua'laihiwassalam: "Apabila beliau rukuk, beliau meletakkan kedua telapak tangan dengan kukuh pada kedua lutut beliau dengan merenggangkan jari jemari beliau". (HR Abu Daud)
Posisi sujud dengan tujuh anggota
a. Dahi (termasuk hidung - rujuk hadis di bawah)
b. 2 tapak tangan
c. 2 lutut
d. 2 kaki

Dari Abdullah bin Abbas radiallahu'an dia berkata: "Aku diperintahkan untuk sujud dengan tujuh anggota, yakni dahi (sambil mengisyaratkan dengan tangan ke hidung beliau), dua tangan, dua lutut dan hujung jari telapak kaki" (Muttafaqun 'alaih)
1. Hidung di cecahkan ke tempat sujud

Dari Abdullah bin Abbas radiallahu'an dia berkata: "Aku diperintahkan untuk sujud dengan tujuh anggota, yakni dahi (sambil mengisyaratkan dengan tangan ke hidung beliau), dua tangan, dua lutut dan hujung jari telapak kaki" (Muttafaqun 'alaih)

2. Telapak tangan di ratakan ke lantai dengan membentangkan kedua telapak tanganya, tidak menggenggam jari jemarinya dan tidak pula merenggangkannya.

At tirmidzi berkata: 'Cara seperti inilah yang dipilih oleh para ahli ilmu" - Kitab Al-Mumti', Nailul Authar dan lain2 (sila rujuk buku Sifatus Solah bil dalil wa ta'lil oleh Syaikh Muhammad bin Salih bin Sulaiman Al-Khazim)
3. Siku dinaikkan
Kedudukan kaki semasa sujud
1. dirapatkan
2. diteggakkan
3. Jari jemari di hadap ke arah kiblat

Syaikh Muhammad Bin Utsaimin berkata: "Adapun kedua telapak kaki keduanya harus dirapatkan, dasarnya adalah hadis 'Aisyah radiallahuaha ia berkata:

"Ketika aku kehilangan Rasulullah, tanganku meraih kedua telapak kaki beliau sewaktu beliau sedang sujud"

Kemudian Syaikh Muhammad Bin Utsaimin menjelaskan: "Satu tangan tentu tidak boleh meraih kedua telapak kaki kecuali bila keduanya dirapatkan." (Al-Mumti')

Di riwayatkan oleh Abu Humeid radiallahuan tentang sifat solat Nabi,: "Apabila sujud beliau idak membentangkannya dan tidak pula menggenggamnya, dan beliau menghadapkan hujung-hujung jari kaki beliau ke arah kiblat". (HR Bukhari)
Kedudukan tangan ketika duduk antara dua sujud

Meletakkan kedua tangan di atas paha dan hujung-hujung jari tepat di atas lutut.

Isyarat tasyahud.
1. Ibu jari dan jari tengah membentuk bulatan
2. Jari telunjuk di naikkan dan dibengkokkan sedikit
Kedudukan kaki semasa duduk antara dua sujud

Dari Abdullah bin Umar radiallahuan ia berkata: "Termasuk sunnah dalam solat ialah menegakkan kaki kanan dan menghadapkan jari jemarinya ke arah kiblah lalu duduk di atas kaki kiri". (HR An-Nasa'i dan Abu Dawud dan disahihkan oleh Al-Albaani)

3 comments:

laila said...

eh..eh..apsal lelaki jek...pempuan tak de pun...
kehkehkeh

encik azuwan said...

yang pompuan xjmp..kalo tak aku letak gak.hehe..

Awek said...

tidakkah anda merasa sesuatu yg pelik?


bersolat seperti ini tanpa mengikut ijmak ulamak2 shafie, hambali, hanafi dan maliki?

http://www.scribd.com/doc/22916827/Ibadat-Kerohanian-Wahabi-Berbeza-Dengan-Ahli-Sunnah-Wal-Jamaah