Tuesday, January 13, 2015

Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.

Asik copy paste je..haha..tapi bunyi guli/perabot bergerak selalu dengar dalam rumah tapi lately dah jarang.

1. Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana2 pintu ( kecuali bilik air) sebab port2 syaitan kebiasaannya di pintu2.
.
2. Lazimi membaca dan memasang ayat2 suci alquran di rumah.
.
3. Gunakan semua bilik yang ada dalam rumah.
.
4. Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan seperti tulang dll sbb tu semua makanan jin.
.
5. Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam2 elakkan buka pintu atau tingkap sebab angin malam tak elok untuk badan dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin.
.
6. Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dengan sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yang terhampar pada waktu maghrib dan ke atas.
.
7. Kalau orang yang tidur mengigau sentuh dan kejut dia.
.
8. Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal atas badan. Orang perempuan bila tidur rambut letak bawah kepala, (jangan lepaskan ke atas bantal.)
.
9. Bagi rumah yang pintu2nya berhadapan dengan pintu2 lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sebab pintu2 yang saling berhadapan boleh jadi laluan makhluk halus.
.
10. Kalau terlupa bagi salam semasa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dengan bagi salam.
.
11. Elakkan ketawa dan bersedih yang berlebihan.
.
12. Elakkan duduk di pintu.
.
13. 'Pagar' rumah setiap hari.
.
14. Selalu2 baca surah Al-Baqarah.
.
15. Selalu alih2kan barang dalam rumah. Jaga suasana baik dalam rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda2 macam ini akan tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dengan manusia yang kelalaian.

No comments: